Забранителен режим, едно понятие което много често се използва в практиката и е породено от редица причини и фактори различни при всеки един човек. От самото наименование следва да изтълкуваме това определение от думата „забрана”- нещо което не е позволено или не позволява и „режим” – което определя някакво рамкиране в даден период от време.

Забранителните режими присъстват в нашия живот и много често определят нашето бъдеще. Най- често срещания възбранителен период е когато дадена личност чувства, че е време за промяна както в работен план или в личен план. Чувството да се направи кардинална крачка за драстична промяна е толкова голямо, че започва да се създава неосъзнат стрес и нервност, рязка промяна на настроението от приповдигнато до пълното отчаяние. Неуравновесеното състояние и копнежа за промяна дават стимул да се търсят алтернативи за така желаните изменения, но колкото повече са алтернативите толкова повече се задълбочава нестабилността, защото нито едно от решенията не изглеждат стабилни и правилни. Не дават индикацията, че ако се избере една от тях ще се постигне това което се желае. Това състояние е забранителен режим, които трябва да се осъзнае на време преди да е допусната определена кардинална грешка. Много често срещана грешка е когато дадено лице предприеме подобна съдбовна крачка, без да е сигурно, че постъпва правилно и решението е взето под въздействието на силната подбуда нещо да се промени. Предоставям ви един случай от моята практика :

„ Р. е жена средна възраст, която от определен период от време забелязва, че фирмата в която е градила кариера и е работила 9 години от своя живот вече не е удовлетворява и така наречените ежедневни проблеми все повече започват да и влияят в негативен аспект. През последните 6 месеца не веднъж тя се е замисляла, не е ли време за промяна и преориентация в професионален план или започване на самостоятелна дейност. Това нейно желание за промяна става все по силно в определени периоди при откриването на нова възможност за реализация те е окрилена и изпълнена с позитивизъм спрямо нея, много скоро след това тя изпада в силна демотивация след като подробно е проучила дадената алтернатива и разбира, че тя не е най- подходяща за нея. Лутането продължава определен период докато един ден тя просто не си подава молбата за напускане и наистина напуска работното си място, мотивирана от това, че колебанието и може да продължи вечно и, че ще намери нещо по- добро ако не днес, то утре, но ще е свободна. Единството което има като актив е малко участие / успяла е за тези 9 години да спечели обществен търг за помещение под наем/ с още 3- ма съдружника които развиват малък магазин за текстилни платове в центъра на голям град.
Тук Р. допуска грешка, защото тя се намира в т.н. ЗАБРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ. Тя е чувствала времето за промяна, но не в най- благоприятния период, трябвало е да изчака само още 3 месеца за да бъде напълно ориентирана в това което желае, но силните емоции са и попречили да вземе правилно решение.
Когато се запознах с Р. тя самата беше объркана и възнамеряваше да поеме по голяма част от работата в магазина за да има по голяма финансова стабилност или да премахне съдружието и да започне да разработва сама пазар за строителни материали и бой в същото помещение. Тя не може да си позволи лукса да изчака края на възбраната си и да даде нова начало, тук вече трябва да се намеси друг фактор които да и помогне тези месеци да се изтеглят напред във времето.
Започнахме процедура за премахване на дадената забрана която в рамките на един месец трябваше да направи пълна трансформация на параметрите при нея. Когато нашата общо сътрудничество приключи Р. вече беше създала свой собствен магазин за хранителни стоки на много високо ниво които предлагаше над 500 артикула достатъчни да задоволят вкуса на всякакъв тип клиенти.
Помещението не остана текстилен магазин за дамаски, нито се превърна в железария откри своето пред значение.
Много често като посещавам този град се отбивам в магазина на Р. .”

Друг тип забранителен режим е когато дадения човек поиска съвет дали това което е решил е правилно и въпреки получения отговор, че подходящия период е след 8 месеца, той въпреки всичко реши да предприеме крачката. Много често последствията от това са, че даденото начинание просто се осъществява и настъпва момент на пълно „замразяване”- пълна забрана за развитие, която около края на 7 месец започва да се разчупва и да дава индикации за бъдеще време. Предоставям ви още един пример от моята практика:

„ А. е момиче на 24 години което определено е стигнала до извода, че интимната й връзка с В. които е на 29 години трябва да премине на друг ниво и трябва да се съберат в съвместно съжителство. Тя много кратно сама се е опитвала да подскаже на В., че това е нейното желание и виждане на общото и бъдеще. Отчаяна, че усилията които полага не дават резултат и вече в първата фаза на нервност, тя се обърна за помощ спрямо мен, защо нещата не се получават. Разговаряхме дълго за това какво е „забранителен режим”, какъв е периода които трябва да изчака и как да запази вътрешното си спокойствие за да успее, че режима е 8 месеца, че след този период може да постигне всичко което желае. Самата тя стана по спокойна и изрично я предупредих, че прибързаната реакция не е в нейна полза, какво ще се случи ако направи непредвидима постъпка, че нещата ще стигнат до разруха и ще настъпи нещо унищожително. Освен негатива ще понесе месеци на терзания и около средата на 7 месец ще започне раздвижване в насока отношения с въпросния партньор и през това време ще се стреми да запази връзката, не постъпления за общо съжителство. А. ме потърси около 2 месеца по- късно с ясната мисъл, че е провалила нещата около себе си опитала се е да изпревари момента и дала ултиматум на В. с думите :” Или ще живеем заедно или ще се разделим...” , разбира се те вече бяха разделени. Тя просто въпреки моя съвет, не е издържала на стреса и направила фаталната грешка.
Съвместната ни работа включваше възстановяване на нормални параметри, нормализиране на връзката им което се случи около края на 7 месец от забранителния й режим. Те все още не живеят заедно, защото дори възстановени отношенията им, от прибързаността на А. нещата вече се построяват в друга насока и придобиват друг облик. „

Забранителния режим е разно посочен при всеки от нас, важното е , че когато се установи, че има желание за дадено нещо, но и също така голямо колебание за осъществяване на дадено събитие това е проблем и най- благоприятно е да потърсите адекватна помощ или най- малкото насока. Много често във форума на сайта когато ми се зададат въпроси и лично аз отговаря, че има такъв режим и не се ангажирам с конкретен отговор, то е породено от това, че ЗАБРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ е нещо сложно и отговорно. Трябва да се разгледа въпросния човек многоъгълно, благоприятно е да се осъществи лична среща и тогава да се даде прогностика.
Плащане през ePay.bg
ценоразпис
Описание Сума
Такса услуги BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки